MR-scanning

Møde med Onkologisk Ambulatorium (om kemoterapi)

Onsdag den 5. juni 2019 skulle jeg til møde på Rigshospitalets Onkologiske Ambulatorium for at høre mere om mit kommende kemoterapi-forløb. Under mødet deltager både lægen og den sygeplejerske jeg er tilknyttet på afdelingen.

Fordi min tumor har den størrelse den har (området strækker sig over 6,5 x 5,5 x 2,5 cm), og fordi der er sket spredning til lymfen, anvender man kemoterapi før operation for at se, om canceren kan trække sig tilbage fra lymferne og i det hele taget blive mindre, således at man får et bedre resultat ved operationen. Det kan nemlig give en del sen-følger/komplikationer, hvis man får fjernet for mange lymfekirtler i armen, så derfor vil man som udgangspunkt helst fjerne så få som muligt, og det kan lade sig gøre, hvis man giver kemoterapi først. Derudover kan medicinsk behandling udrydde fjernmetastaser, der måtte have forvildet sig forbi lymfen og ud i blodbanen.

Derudover har det den fordel, at man kan se om kemoterapien hjælper på den pågældende kræftform jeg har. Det kan man jo ikke hvis knuden er fjernet først. Jeg bliver løbende MR-scannet i brystet, så man kan holde øje med, om tumoren skrumper. Hvis den mod forventning ikke gør det, så kører man over på en anden kemoterapi, og får stadig først operation bagefter.

Min tumor er 80% østrogenfølsom hvilket betyder, at den vokser ved tilstedeværelse af østrogen, og jeg skal derfor “have lukket ned” for østrogenet i min krop med anti-hormon kemoterapi.

Jeg skal have det man kalder “de 6 serier”. Jeg starter med at få to forskellige slags kemo (Epirubicin og Cyklofosfamid) som jeg skal have 3 gange med 3 ugers mellemrum. Derefter skal jeg have kemo en gang om ugen i 9 uger (Paclitaxel). En uge efter jeg stopper med allersidste kemoterapi i midten af oktober skal jeg opereres og derefter behandles med anti-hormon (i 10 år) og have stråler. Derefter – langt ude i fremtiden – skal brystet rekonstrueres, og så engang om 100 år er jeg færdig. Og forhåbentlig helt rask.

Jeg bliver informeret om bivirkninger, køb af evt. paryk, træningstilbuddet “Krop & Kræft” og får en kæmpe stabel brochurer med hjem om bivirkninger, kroppens forandringer, sexualliv, støtte til pårørende m.v.

Jeg får at vide, at jeg skal starte kemoterapi allerede dagen efter, så jeg får en lille “kvalmepakke” med hjem bestående af 3 forskellige medicinpræparater, som jeg skal tage to timer før jeg møder op til kemoterapi.

Min tanke er, at det bliver rigtig dejligt at komme i gang, selvom jeg også er hamrende nervøs.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MR-scanning