Kemoterapi - 1. gang

Kemo-dagbog #1

1. dag (torsdag den 7. juni 2019)

Jeg har fået min første kemo-behandling i dag kl. 12. Jeg har gået det meste af dagen og ventet på, at jeg skulle få det dårligt, men det er ikke rigtig sket. Jeg har mest en følelse som om jeg er ved at få influenza, og så er jeg en smule svimmel, men det er ikke værre end at jeg stadig kan gå rundt i lejligheden og ordne lidt småting. Jeg har ikke specielt meget appetit. Jeg er blevet advaret om, at jeg kan få forstoppelse af kvalmepillerne, så jeg begynder at drikke et glas sveskejuice hver aften. Jeg kan nemlig ikke udstå afføringsmidler fordi de er så svære at dossere – enten sker der ikke noget eller også ender man med at gå på toilettet 30 gange om dagen.

Der sker ikke mere i dag, og jeg går tidligt i seng. Pyha!

2. dag (fredag)

Jeg tager som det første om morgenen en af de forebyggende kvalmepiller, som jeg skal tage i 3 dage. Synes ikke den hjælper særligt meget. Har vildt meget madlede og er tør og klistret i munden (en bivirkning ved kvalmepillerne). Jeg tager en time efter en af de supplerende kvalmepiller jeg har fået, som jeg må tage 3 af om dagen, og den hjælper. Jeg har ikke voldsom kvalme, men mere ubehag i kroppen, let svimmelhed, hovedpine og udpræget madlede. Bare tanken om mad får det til at vende sig i mig, og jeg kan slet ikke få andet end danskvand ned.

Min 4-årlige søn ser et afsnit med tegnefilmen Paw Patrol, hvor der er en kat der spiser en tunsandwich. Tunsalat! Det er det jeg har lyst til! Jeg har ikke spist tun i et år tror jeg…Jeg blander tun i olie, sennep, mayonnaise, estragon, frisk dild, citronsaft, salt og peber godt sammen og spiser det på rugbrød med en avocado, tomater og bladselleri. Jeg har hovedpine og er træt, og ligger på sofaen det meste af dagen. Jeg har heller ikke så meget appetit, men jeg får drukket en del appelsinjuice, krydret grøntsagsjuice og spist vandmelon, da det er det eneste jeg har lyst til. Ellers er tilstanden forholdsvis uændret, og jeg tager i alt 3 supplerende kvalmepiller morgen, middag og aften. Jeg er i stand til at aflevere min søn i børnehaven og går også en tur i Elgiganten og henter et stik til min computer, så helt underdrejet er jeg ikke. Jeg kører også med min mand ud på en kort tur i bil og henter en pakke, men befinder mig bedst på sofaen krøllet sammen.

3. dag (lørdag) 

Jeg vågner igen op med ret meget kvalme. Tager den forebyggende kvalmepille og igen en time efter en supplerende pille. Jeg kan slet ikke få noget ned ud over danskvand, og kvalmepillerne gør mig stadig totalt tør i munden, så føler mig konstant klistret i hele munden. Før jeg begyndte kemo drak jeg 1-2 smoothies om dagen. Om morgenen en med frugt og om eftermiddagen en med grøntsager – jeg synes p.t. at begge dele er totalt kvalmende. Jeg prøver dog alligevel at lave en stor frisk smoothie med jordbær, lidt banan og juice, men ender med at være 2 timer om at drikke den fordi den ikke smager mig. Mig, farmand og min søn tager en tur på Fisketorvet og jagter Pokémons da min søn (læs: og mig) synes det er mega sjovt. Jeg går tilfældigvis forbi en sushi-butik derude, og det eneste jeg nu har lyst til er sushi, og da jeg stort set ikke har fået noget at spise hele dagen bestiller vi en ordentlig portion sushi “to go” som vi spiser herhjemme. Det smagte SÅ godt. Har stadig en del kvalme og ender med også i dag at spise supplerende kvalmepiller 3 gange – morgen, middag og aften. Og er stadig knastør i munden – både nat og dag!

4. dag (søndag)

Jeg skal ikke længere tage de kvalmeforebyggende piller, men spiser inden jeg står op en af de supplerende piller, da jeg har ret meget kvalme. Jeg er meget træt og har nærmest ingen appetit, men vandmelon hjælper, og jeg får også drukket en masse juice. Jeg er stadig tør i munden. Jeg sidder det meste af dagen på sofaen kun afbrudt af en lur, men tager om eftermiddagen med i Fælledparken og ser drengene spille bold, mens jeg sidder og slapper af i ladcyklen – det var første gang, jeg var ude i dag. Det gav appetit og jeg gik hjem og lavede ovnbagt laks med salat med soyaristede mandler, spinat og æble. Så dejligt. Har kun haft behov for 2 kvalmepiller i dag – morgen og eftermiddag.

5. dag (mandag)

Tager en kvalmepille inden jeg står op. Får serveret en halv vandmelon på sengen og det tager den sidste kvalme. Går i stuen og spiser tunsalat på knækbrød og drikker friskpresset appelsinjuice. Har været træt det meste af dagen, men får alligevel oppet mig til at tage i biffen og se en tegnefilm. Jeg spiser en veggie-burger inden bio, og derefter halvdelen af en kæmpe bøtte popcorn. Det var lige hvad jeg trængte til! Godt med salt og kalorier. Da vi kom hjem sov jeg en lille lur og så fik jeg ellers oppet mig til at løbe 3 km i Fælledparken, og det var SÅ dejligt. Var træt og dvask inden jeg løb, men havde det fantastisk bagefter. Fik også god appetit af det, og gik hjem og spiste en stor portion fuldkornspasta med hjemmelavet pesto på. Har kun spist 1 kvalmepille i dag.

6. dag (tirsdag) 

Jeg besluttede mig for, at i dag – hvis muligt – skulle være den første dag uden kvalmestillende piller. Det er gået ok, selvom jeg havde en smule kvalme i morgen- og formiddagstimerne. Fik op ad dagen appetit til at spise ristet rugbrød med avocado, forårsløg, basilikum og tomater med et stort glas grøntsagsjuice til. Har ikke så meget appetit resten af dagen, men får dog spist en halv vandmelon og drukket en del appelsinjuice, og ender dagen med en stor portion fuldkornspasta med pesto. Jeg formåede i dag at tage toget alene til Hillerød for at se på paryk, og det gik også fint. Jeg kan i øvrigt mærke, at det begynder at prikke og stikke lidt i hovedbunden…tænker det er håret, der er ved at reagere på kemoen.

7. dag (onsdag)

Vågnede i dag og havde det rigtig godt. Helt “som i gamle dage”. Næsten…for det stikker og klør stadig i hovedbunden, og minder mig om, at jeg formentlig er pilskaldet om 2 uger. Og så er der nogle bumser der har lavet en landsby på min hage – det er pludselig kommet 10-15 styks lige ved siden af hinanden over natten. Så føler man sig virkelig ikke særligt lækker. Jeg har ingen kvalme eller ubehag, men er dog stadig meget tør i munden. Jeg har sovet ret dårligt i nat – gik måske også for tidligt i seng. Tror klokken var 20.30 da jeg sov, men vågnede så kl. 2, da jeg skulle op og tisse, og faldt aldrig i søvn igen. Men i dag skulle vi også tidligt op fordi jeg skulle til møde allerede kl. 8 i Center for Kræft & Sundhed og tale om træningsforløb og generel rådgivning til kræftramte og deres pårørende. Nåede både at få luftet hunde, aflevere min søn i børnehave og cykle 2 km til centeret og være der kl 8. Alt det inden kl. 8 er for mig en bedrift i sig selv – også uden at være kemo-ramt. Ingen kvalmepiller og stort set normal appetit igen. Alt er godt.

ifht forstoppelsen havde jeg ingen problemer med det overhovedet. Jeg har drukket et glas sveskejuice hver aften og har ellers spist grønt og groft og fået godt med væske.

Jeg føler mig stort set på højkant igen, og dagbogen for kemo #1 er hermed slut for denne gang. Konklusionen må være, at min første gang kemo har været meget mere skånsom end frygtet, og der er ingen tvivl om, hvis jeg skal sammenligne, at jeg ville have været mere dårlig, hvis jeg generelt bare havde været syg med 40 i feber end jeg har været efter kemoen. Der følger en ny kemo-dagbog, når jeg har fået kemo for 2. gang i slutningen af juni.

Tak fordi du læser med 🖤

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kemoterapi - 1. gang