Sådan er min hverdag med brystkræft

2. uge efter 1. kemo

Den kemoterapi jeg får angriber celler der deler sig hurtigt. Kræftceller er hurtigtvoksende og kemoterapien får derfor kræftcellerne i brystet og lymfen til at stoppe med at vokse. Men der er andre hurtigtvoksende celler i kroppen såsom hår, hud, knoglemarv, slimhinder og immunforsvaret som også bliver berørt af kemoen.

Det er blandt andet derfor man mister håret, men det betyder også, at mit immunforsvar bliver totalt nedbrudt. En uge efter første kemobehandling er mit immunforsvar helt i bund, og det vil det cirka være den efterfølgende uge, hvor jeg derfor vil være ekstra udsat for at få infektioner.

Det aller vigtigste under mit kemoterapi-forløb er, at jeg ikke må få feber. Hvis min temperatur stiger til over 38,5 skal jeg – uanset om det er dag eller nat – kontakte hospitalet med det samme. Det skyldes, at infektioner med et lavt immunforsvar er lige så farligt som at få blodforgiftning. Så hvis det skulle ske bliver jeg indlagt med det samme og får penicillin intravenøst. De har sagt, at de til en hver tid vælger at overmedicinere i sådanne tilfælde frem for at tage nogen som helst chancer. Så det med feberen skal man virkelig tage alvorligt (jeg tager det faktisk så alvorligt, at jeg ikke forlader mit hjem uden et termometer, hvis jeg er det mindste halvsløj…I know – lidt specielt…).

Da bivirkningerne den første uge efter kemo var væk tænkte jeg “nååååhhh, var det bare det?!” – men desværre nej. Jeg nåede at have 3-4 dage hvor jeg havde det super godt, dog lige bortset fra at jeg fik et hæsligt acne-lignende udslæt på hele hagen, i håret og i øregangene. Men så begyndte jeg at få en følelse i kroppen som om jeg var ved at blive syg. Jeg fik ondt i ørerne, musklerne og knoglerne, og havde bare en generel sygdomsfølelse i kroppen.

Søndag morgen fik jeg ondt i halsen og mandag da jeg kom hjem fra arbejde havde jeg stadig ondt i halsen, men også en temperatur på 38.2. Jeg gik en smule i panik…smed alt tøjet og drak en masse koldt vand, og så lagde jeg mig ind i sengen og prøvede at hvile mig. Kunne slet ikke overskue tanken om at skulle indlægges. Men det virkede heldigvis, og temperaturen kom igen ned under 38. De efterfølgende to døgn kørte feberen op og ned, men alligevel fik jeg på to døgn kureret hvad jeg tror var halsbetændelse med en lille “snaps” hver morgen og aften bestående af 3 fed presset hvidløg med ingefærjuice, og onsdag morgen var det væk – både feber og ondt i halsen.

Jeg ved ikke, hvordan lavt immunforsvar føles, og om man overhovedet kan mærke at det er lavt (har ikke kunnet google mig frem til det), men i hvert fald føler jeg mig trods adskillige tilkomne blister i munden mere oven på her 2 uger efter sidste kemo, så jeg tænker immunforsvaret er på vej op igen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan er min hverdag med brystkræft