En status - derfor er her lidt stille...

Kemo-dagbog #2

Hvis du vil læse min første kemo-dagbog #1 kan du finde den her.

1. dag (fredag den 28. juni 2019)

Det er en noget mere afslappet mig, der ankommer til min 2. kemoterapi-behandling på Rigshospitalet. Jeg har taget mine 3 forebyggende kvalmepiller 2 timer før. Det er rart at jeg mere præcist ved hvad der skal ske med mig i dag, og hvad jeg kan forvente.

Jeg har taget min mor med så hun også kan se hvordan det foregår. Jeg har oplevet fra flere i min omgangskreds, at de ikke aner hvad kemoterapi er, eller hvordan det foregår. Nogle blander det sammen med stråling, og andre tror jeg ligger i en kæmpe scanner og får sprøjtet radioaktiv medicin ind i kroppen. Men som jeg har skrevet omkring min aller første kemo-behandling, så foregår det helt enkelt ved, at jeg får lagt et drop i hånden, og så får jeg to poser forskellig kemoterapi på hver ca 100 ml intravenøst, og så går jeg hjem igen.

Og i dag forløb på samme måde. En time efter jeg var ankommet til onkologisk afdeling var jeg allerede på vej ud igen.

Jeg har i øvrigt startet en tradition med, at jeg træner om morgenen inden kemoterapi. Hård træning er den aller bedste kur mod kemoterapiens bivirkninger, særligt kvalme og den medfølgende træthed (fatigue). Og så har jeg på en eller anden måde også bedre samvittighed over at ligge totalt inaktiv på sofaen de næste par dage.

Efter kemo-behandlingen sætter jeg mig og slapper af i solen med min mor i Rigshospitalets hyggelige gård, og derefter følges vi ad i bussen ind mod byen. Hun skal hjem, og jeg skal hente et par sneakers som jeg har fået bestilt hjem. Jeg ender med at gå udsalgsAMOK i Adidas-butikken – tilskriver det kemo-tåge og overbeviser mig selv om, at man har brug for en masse behageligt og blødt træningstøj, når man har kræft og er i behandling.

Da jeg kommer hjem har jeg hovedpine og en smule kvalme, så jeg tager en kvalmepille og drikker noget juice. Det hjælper. Det er 28 grader udenfor så nu går turen til vandlegepladsen i Fælledparken med min søn og farmand. Det er en dejlig afslappende tur – de løber rundt og plasker i vandet mens jeg sidder og spiser pistacienødder og drikker danskvand.

Efter et par dejlige timer i solen tager vi hjem og ser Disney Sjov. Jeg har fået kraftig hikke pga kvalmepillerne, og er træt og lidt ør i hovedet. Jeg putter min søn og falder i søvn sammen med ham kl 20.30 uden aftensmad. Jeg vågner med kvalme kl 23.30 da min mand er på vej i seng. Jeg tager en kvalmepille mens han smører en skive knækbrød og laver en stor skål vandmelon til mig. Jeg spiser det hele inden jeg lægger mig til at sove igen.

2. dag (lørdag)

Jeg vågner kl 5.40 med let kvalme og tager en af de forebyggende kvalmepiller. Jeg føler mig nogenlunde udhvilet så kan ikke falde i søvn igen. Jeg er klistret i munden på grund af kvalmepillerne men har det ellers ok. Jeg er helt hævet i hovedet, og min vægt er 2 kg højere end i går. Sådan var det også de første par døgn sidste gang jeg fik kemo. Det virker som om det bare er ekstra væske i kroppen, der ophober sig på grund af saltvandsdroppet eller et eller andet i kvalmepillerne/kemoen. Min mand kommer og giver mig vandmelon på sengen som jeg spiser inden jeg lægger mig og hviler lidt mere. Jeg har stadig kvalme og tager en supplerende kvalmepille, der hjælper. Jeg står op en halv time efter og spiser en dejlig tunsalat på knækbrød med masser af grøntsager til og drikker et glas friskpresset appelsinjuice.

Det meste af formiddagen går jeg og tuller rundt og rydder op i mit tøjskab. Jeg byttede for to uger siden rundt på mit sommertøj og vintertøj, men har stadig manglet en kæmpe bunke tøj som jeg skulle gøre plads til (fordi jeg har verdens mindste klædeskab). Og den bunke har stået midt i vores lille soveværelse til stor irritation. Under normale omstændigheder hader jeg også rod, men jeg kan mærke at jeg slet ikke kan overskue det, når jeg er kemo-dårlig. Der har jeg brug for både “almindelig” ro og visuel ro omkring mig.

Da projekt oprydning er færdig 3-4 timer efter har jeg fået kvalme igen. Tager en pille mere og så spiser vi frokost. Er blevet glad for Hanegals vegansk postej på rugbrød med agurk på, så den kører jeg ned med stort velbehag. Derefter går turen ud i de 30 graders intens sommervarme til vandlegepladsen med mine drenge. Jeg trænger til salt og spiser lidt riskiks og nogle peanuts, men jeg er så tør og klistret i munden, at det hele bliver til “dej”, og ikke er videre behageligt at spise. Selvom jeg drikker vand er jeg knastør i munden et øjeblik efter jeg har taget den sidste tår. Vandmelon er det eneste der fungerer for mig.

Vi bestiller sushi til aftensmad. Det er en lidt dyr kemo-vane, men det er næsten med garanti det eneste jeg har lyst til, når jeg har kemo-tømmermænd. Jeg tabte mig 2 kg under sidste kemo-omgang fordi jeg havde så meget madlede, men da man helst ikke må tabe sig når man er i kræftbehandling, prioriterer vi at købe lige præcis det mad jeg har lyst til uanset hvad det koster, så min vægt ikke falder yderligere.

Kl 20 går jeg i seng godt træt. Har klaret aftenen uden en supplerende kvalmepille, og det er jeg glad for.

3. dag (søndag)

Vågner kl 5 med kvalme. Tager den sidste af de forebyggende kvalmepiller, som jeg har skullet tage hver morgen i 3 dage. Kl 6.30 har jeg stadig kvalme så jeg tager en supplerende kvalmepille. Den hjælper en smule men ikke nok, for jeg kan ikke få en krumme ned.

Har kigget tilbage i min kemo-dagbog #1 og kan se det samme mønster fra sidste gang på tredjedagen. Hele dagen igennem er jeg noget mere kvalmeramt end de foregående dage, men der er dog små “åbninger” hvor det lykkes mig at få klemt noget vandmelon og appelsinjuice ned.

Trods min tilstand orker jeg ikke at være herhjemme – det er for varmt og vejret er for godt – så vi kører på mit initiativ en lille tur i Ikea og køber lidt småting vi mangler, og så ender vi endnu en gang eftermiddagen på vandlegepladsen, da temperaturen har sneget sig op over de 30 grader.

Da vi kommer hjem laver jeg en stor portion fuldkornspasta med masser af hjemmelavet basilikum-/hvidløgsolie og tomater ovenpå, og det smager mig helt vildt.

Kl 19 føler jeg mig udkørt og drænet både fysisk og mentalt, så jeg går i seng. Jeg burde vaske min paryk, men jeg orker det slet ikke. Det er første gang jeg skal gøre det, så det føles totalt uoverskueligt. Det må blive i morgen! På trods af en intens varme i soveværelset hele natten igennem, sover jeg stort set som en sten til kl 6 næste morgen.

4. dag (mandag)

Vågner kl 6 med kvalme og tager en kvalmepille. Jeg har været oppe og tisse rigtig mange gange denne morgen, hvilket har medført at de overskydende 2 kilo væske virker til at være forsvundet igen. Jeg ligger i sengen og får lidt stress over, at jeg er alene med vores søn her til morgen, så jeg selv skal aflevere ham i børnehaven osv. Og har også fået meldt mig til noget træning gennem Center for Kræft og Sundhed, der skulle være fantastisk til at afhjælpe kemo-bivirkninger, så det skal jeg også her til morgen fra kl 8.30-9.45. Streeeessss! For har super meget kvalme selvom jeg tog en kvalmepille, og har ikke lyst til noget mad. Men får drukket noget appelsinjuice og spist lidt vandmelon og en tørret figen, og så begiver jeg mig ud på cyklen mod centeret.

De siger man får det bedre af at træne…det har jeg lige nu svært ved at tro på. Men jeg må en halv time senere æde mine egne ord og give dem ret, for da jeg først havde varmet op med lidt rask gang på løbebåndet tog fanden ved mig, og så gav jeg den max gas til intervaltræning i 20 minutter, og derefter en lille times styrketræning med kettlebells. Det er ikke så tit, at jeg siger det følgende højt om mig selv, men dén morgen synes jeg godt nok, at jeg var fucking sej!

Efter træning tog jeg hjem og spiste en stor skål fuldkornspasta med basilikum-/hvidløgsolie på og derefter gik turen videre til psykolog og lidt småærinder i byen. Hjemme igen godt drænet for energi lavede jeg en rugbrødsmad med vegansk postej og en lækker guacamole på avocado, citron, hvidløg og olivenolie, som jeg spiste med knækbrød og grøntsagsstænger. Derefter tog jeg en lur, og spenderede resten af aftenen på sofaen. Stadig meget forkvalmet hoppede jeg i seng kl 20 med krydsede fingre for at i morgen bliver lidt bedre.

5. dag (tirsdag)

Jeg har haft kvalme hele natten, men har alligevel sovet ok. Kl 6 tog jeg en kvalmepille, der kun har taget toppen af kvalmen. Jeg drikker et stort glas appelsinjuice – det er dejligt friskt og hjælper lidt. Jeg kontakter hospitalet fordi mine kvalmepiller ikke virker så godt, og de siger jeg kan prøve at tage to piller på en gang, og så vil de give mig nogle andre forebyggende piller næste gang jeg skal have kemo. De siger kemoen burde være ude af min krop efter 3 dage, og at jeg nok snart får det bedre.

Sygeplejersken jeg talte med anbefalede også, at jeg drak noget rigtig cola i stedet for appelsinjuice og grøntsagsjuice, fordi juice indeholder for meget syre som kan give kvalme, men det er desværre lidt svært at rette sig efter, når det netop er to af de få ting jeg har lyst til i disse dage. Og bare tanken om at drikke sød cola får det til at vende sig i mig. Det går ikke! Jeg må følge min mavefornemmelse og spise det min krop siger den har lyst til, for ellers bliver jeg først rigtig dårlig.

Jeg spiser en stor portion fuldkornspasta med den gode basilikum-/hvidløgsolie til morgenmad efterfulgt af nogle nachos med sød chili. Det føles dejligt at få lidt salt.

I dag har jeg besluttet, at det skal være en total sofadag uden nogen som helst aftaler, så jeg kan få slappet ordentligt af og forhåbentlig få styr på kvalmen. Trods min skridttæller vidner om total inaktivitet (har kun gået 1000 skridt hele dagen), er jeg stadig træt, udkørt og kvalmeramt. Men prøver at hygge mig med dyne, tv og god mad og få restitueret. Tidlig eftermiddag tager jeg en dobbelt dosis af kvalmepillerne, som sygeplejersken anbefalede, og det hjælper faktisk en del. Spiser den samme slags pastaret til frokost som jeg fik til morgenmad, dog suppleret med en lækker salat med frisk spinat, rød peberfrugt, æbler og ristede solsikkekerner, og til aften stod den på tomatsuppe. Kl 20.30 var det godnat herfra.

6. dag (onsdag) 

Vågnede kl 6 med kvalme, men den var ikke lige så slem som de foregående dage, og synes en kvalmepille næsten kunne tage det hele. Det er dejligt, hvis det snart lysner. Jeg får afleveret min søn i børnehave og beslutter mig for at få vasket min paryk for første gang. Den trænger, og skal helst vaskes en gang om ugen. Det er dagens eneste tvungne opgave. Resten af dagen forløber med afslapning herhjemme. Jeg burde røre mig lidt…gå eller lunte en lille tur, men jeg orker det ikke. Jeg er stadig totalt øm i benene efter mandagens træning. og prioriterer derfor at ligge på sofaen og slappe af og spise så god og sund mad som muligt.

Jeg skifter sengetøj, da det anbefales at man gør det ca. 5 dage efter man har fået kemo. Det er vel også en slags workout.

Jeg klarer resten af dagen uden kvalmepiller, selvom jeg stadig har en smule kvalme det meste af dagen igennem. Det hjælper dog at spise ristet rugbrød og salat med spinat, tomat, pære og saltede solsikkekerner i. Dagens højdepunkter er mine måltider…ellers sker der ikke så meget den dag. Jeg får spist en fuldkornsbolle med mørk chokolade i og spist en stor portion tomatsuppe med fuldkornspasta og pesto på til aftensmad.

Kl 20.30 falder jeg i søvn på sofaen.

7. dag (torsdag)

Sidste gang jeg fik kemo var jeg helt frisk igen på 7. dagen – det er desværre ikke helt det samme der gør sig gældende denne gang. Jeg er godt på vej, men er der ikke helt endnu. Men jeg satser på, at i morgen er dagens hvor jeg springer glad ud af sengen uden kvalme…bliver nødt til at tro på det! Jeg har også meldt mig “rask” på arbejdet til i morgen, så der tager jeg hen efter jeg har været til kemo-træning fra kl 8.30-10.

I dag er jeg endnu en gang vågnet med en smule kvalme, men jeg vil prøve at klare dagen uden kvalmepiller hvis det er muligt, for dem bliver man nemlig også lidt underlig i kroppen af. Jeg bliver svimmel og tør i munden, og får hovedpine af dem.

Dagen går lige som de to foregående. Jeg ligger på sofaen hele dagen og udretter ikke andet end at lave mad til mig selv. Ved godt jeg ville få det bedre af at komme udenfor og gå en tur, men jeg orker det ikke. Starter dagen med pasta og ristede svampe til morgenmad – har kun lyst til aftensmad i disse dage. Og til frokost en æggekage med grøntsager og til aften en tomatmad med mayo på rugbrød og salat til. Jeg har hovedpine det meste af dagen og er utrolig træt, men kvalmen er nogenlunde væk. Tror det værste er overstået nu.

8. dag (fredag) 

I dag er jeg vågnet kl 5 så godt som frisk – det er dejligt at føle sig normal igen. Jeg er sikker på, at morgenens træning bliver godt for mig, selvom jeg lige nu overhovedet ikke orker det.

Dagbogen er slut for denne gang.

Konklusion: Denne gang var bivirkningerne efter kemo lidt værre end sidste gang i hvert fald i forhold til kvalme. Måske har jeg vænnet mig til det, men jeg synes ikke mundtørheden var lige så slem denne gang som sidst, og det var hovedpinen heller ikke. Jeg havde ingen problemer overhovedet med den forstoppelse som kvalmepillerne kan give, og jeg har ikke engang drukket sveskejuice denne gang (som jeg gjorde sidst), men udelukkende spist masser af fuldkorn, frugt og grønt.

Og en lille bonus-info: Jeg barberede ben og bikinilinje for en uge siden, og hårene er stort set ikke vokset en millimeter siden. Det er da dejligt, at der trods alt er lidt små fordele på grund af kemoen!

Om 2 uger skal jeg have den 3. og sidste gang kemo af denne slags (Epirubicin og Cyklofosfamid), og så går jeg over på en anden type kemo der hedder Paclitaxel, som jeg skal have en gang om ugen i 9 uger. Paclitaxel skulle efter sigende slet ikke give kvalme og ubehag, men udelukkende nervepåvirkning i hænder og fødder.

Jeg vender tilbage med en ny kemo-dagbog efter næste gang kemo.

Tak fordi du læser med 🖤

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En status - derfor er her lidt stille...