Gentest - Er jeg disponeret for brystkræft?

Vigtigt svar på MR-scanning af tumoren

Det er gået 10 dage siden jeg var til den MR-scanning, der afslører, om den nye kemo har virket.

Jeg har været forberedt på det værste oven på mavepusteren for 2 måneder siden, hvor scanningen viste, at tumoren på uforklarlig vis var vokset flere centimeter på kun halvanden måned, på trods af, at jeg var under kemobehandling.

Så det var med kolde og rystende hænder, at jeg gik ind på sundhed.dk i sidste uge for at læse scanningssvaret, og jeg har derefter gået og afventet en lægesamtale, som blev afholdt i går, og hvor jeg fik forklaret scanningsresultatet nærmere.

Tumoren er heldigvis skrumpet. Cirka en centimeter på hver side. Det lyder jo umiddelbart rigtig positivt, men ifølge lægerne er det ikke så meget, og slet ikke så meget som de havde håbet på. De oplever nemlig somme tider, at kemoen nærmest smelter tumoren væk, og det kan man ikke ligefrem påstå har været tilfældet for mig.

Hospitalet er begyndt at benytte sig af gen-profiler for at kunne forudsige, hvordan en tumor vil reagere på kemoterapi, og derfor fik jeg i starten af kræftforløbet taget en biopsi i brystet, så hospitalet kunne se hvad min tumor mere præcist består af.

Jeg vil nu prøve at gøre en lang historie knap så lang:

Min tumor er i medicinsk forstand en langsomtvoksende hormonknude, og selvom det i mine ører lyder absurd i og med at den er vokset flere centimeter på halvanden måned, så er det ikke desto mindre den gen-profil som tumoren har. Kemoterapi virker allerbedst på hurtigtvoksende celler, og da min tumor er meget langsomtvoksende, er det formentlig derfor kemoen ikke har virket efter hensigten.

Da de – trods min gen-profil – alligevel valgte at give mig kemoterapi, var det i et forsøg på at få canceren til at trække sig tilbage fra armhulen, da jeg jo også har spredning til lymferne. Men da fjernelse af for mange lymfer kan give lymfødem, vil de helst undgå det, og de har derfor ment at kemobehandlingen inden operation alligevel var et forsøg værd.

Jeg har fået indopereret en “coil” i den hævede lymfe, og umiddelbart ser det ud til at kemoen har virket på den lymfe, for på scanningen “lyser” den ikke længere op, så helt spild har kemoen ikke været. Det vides dog først med 100% sikkerhed om lymfen er cancerfri, når den er opereret ud og undersøgt nærmere i mikroskop.

Så planen er nu, at jeg skal opereres hurtigst muligt – hvilket vil sige inden for 3-4 uger. Jeg skal fortsat have kemo indtil 8-10 dage før operationen, så vi undgår at knuden vokser i mellemtiden. Derefter skal jeg påbegynde antihormonbehandling, og fortætte med det de næste 10 år.

Den gode nyhed er, at den type cancer jeg har forventes at respondere rigtig godt på antihormon, og dermed gå ind og virke på eventuelle “rester” af cancer, der skulle have forvildet sig ud i resten af kroppen, men samtidig også forebygge ny cancer i brystet.

Det sidste jeg spurgte om inden jeg forlod lægens kontor var, om min prognose stadig så god ud – og til det sagde hun “ja – og vi satser også på, at vi gør dig rask”…

Trods en smule skepsis vælger jeg at stole på hendes ord, og sender samtidig en stort TAK til universet 🖤

2 kommentarer

 • Heidi

  Hej
  Må jeg spørge hvilke slags kemo den sidste er du får, det kan jeg ikke helt finde ud af –
  EC virkede heller ikke på mig, paclitaxol gir grimme bivirkninger og jeg er i et limbo – for hvad nu

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej. Jeg er ked af at høre at du også har prøvet at kemoen ikke virker – det er virkelig skræmmende.

   Den anden kemo der virkede var Paclitaxel. Jeg fik dog ikke nogen slemme bivirkninger af den kemo (du kan læse om dette i mine “kemo-dagbøger” på bloggen).

   Jeg ønsker dig alt det bedste

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gentest - Er jeg disponeret for brystkræft?