5. væske-tømning af brystet (måske med let tilbagegang)

Møde om stråling med onkologisk afdeling

I går var jeg til møde med onkologisk afdeling om stråling.

Planen er, at jeg skal have 25 gange stråler (uden boost) på et forløb over 5 uger. Strålingen kan startes op, så snart væskemængden i brystet er forsvundet, eller når mængden konstant er under 100 ml, og kroppen samtidig er stoppet med at producere yderligere væske. Hvis de sammenligner mig med den gennemsnitlige strålepatient med væske i brystet, forventer de, at der går nogle uger endnu, og at jeg formentlig kan starte på strålebehandlingen i midten af november. Men der er ikke andet at gøre end at vente på, at kroppen er klar.

Det er brystkirurgisk afdeling, der giver et “go”, når de vurderer, at brystet er stoppet med at producere væske, og derefter skal jeg kontakte onkologisk, der sætter strålebehandlingen i gang.

Første skridt er at få fundet ud af helt præcist hvor jeg skal stråles. Det gøres på følgende måde:

Jeg bliver lagt i en slags skal-form, hvorefter jeg bliver CT-scannet på overkroppen. Jeg vil blive lagt i den samme skal-form, når jeg får stråling, så jeg altid ligger på præcis samme måde. Når de indre organer som lunger og hjerte er lokaliseret på scanningen, bliver der under selve scanningen tatoveret 4 markører på mit bryst, så de ved præcis hvor strålekanonen skal ramme mig, og endnu mere vigtigt, hvor den ikke skal ramme mig (indre organer).

En uges tid efter starter selve strålebehandlingen op, og det betyder, at jeg hver dag fra mandag til fredag får stråling én gang om dagen over de efterfølgende 5 uger.

Jeg blev informeret om bivirkninger ved strålingen. Den mest åbenlyse er ubehag og forbrænding af huden, men man kan også få træthed, kvalme, nedsat appetit og generelt ubehag i kroppen. Derudover ødelægger strålerne det bestrålede væv, så jeg får yderligere stramning i væv, muskler og sener end jeg allerede har.

Jeg vil selvfølgelig gerne i gang hurtigst muligt, men kan samtidig mærke, at jeg er lidt ængstelig omkring det, fordi jeg endnu en gang i dette kræftforløb træder ind i totalt ukendt land…

2 kommentarer

  • ole peder

    tusind tak din historie du er og jeg
    mangler ord jeg bliver helt tom inden i du en fantastisk pige håber
    alt godt for dig og din familie

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5. væske-tømning af brystet (måske med let tilbagegang)