Der er kommet mere væske i armen (ifht lymfødem)

Henvisning til lymfødembehandling

I går var jeg til konsultation på Rigshospitalets onkologiske afdeling for at få undersøgt min arm nærmere i forhold til den dunkende tyngdefornemmelse.

Inden vi gik i gang, sagde lægen, at hun allerede ud fra min telefoniske beskrivelse af symptomerne til sygeplejersken dagen før, nok skulle give mig en henvisning til deres lymfødem-fysioterapeuter, hvilket var en rar besked at starte mødet på.

Hun så med det samme mine trykmærker fra både uret og min trøje på den højre arm (den opererede side) og kunne konstatere, at der slet ikke var nogen at se på den venstre. Endnu en indikation for en hævelse af armen, som er nem at se med det blotte øje.

Jeg fortalte, at jeg havde prøvet at bruge et kompressionsærme i et døgns tid, og at det havde hjulpet på tyngdefornemmelsen, men at det samtidig havde presset væsken væk fra armen, hvor den så havde “sat sig” ved skulderen over brystet i stedet for. Det er ikke en hård, øm hævelse, som da jeg havde væske i brystet, men nærmere det stik modsatte. Hævelsen er blød og eftergivende, fordi væsken har lagt sig i selve vævet og ikke under huden. Det sagde lægen var meget normalt – enten kunne væsken løbe ud i hånden eller opad – er glad for, at det ikke endte i hånden!

Til slut målte hun mine arme med et målebånd to steder på henholdsvis underarmen og overarmen:

Venstre overarm målte 24,5 cm (den bør være tykkere end den højre, da jeg er venstrehåndet*)
Højre overarm målte 26 cm
Venstre underarm målte 22,5 cm (den bør være tykkere end den højre, da jeg er venstrehåndet*)
Højre underarm målte 22 cm.

*Den hånd man skriver med er som regel omkring 1,5 pct. større end den anden.

Så som du kan se, er den højre overarm en del tykkere på grund af væske end den venstre, så nu går jeg og venter på, at fysioterapeuterne indkalder mig til en mere grundig undersøgelse. Det bliver muligvis først efter min strålebehandling er færdig, da behandling under stråling ikke er hensigtsmæssig, men det sagde lægen var op til fysioterapeuterne at afgøre.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Der er kommet mere væske i armen (ifht lymfødem)