Henvisning til lymfødembehandling

Videnskabeligt forsøg med strålebehandlingen (SKAGEN)

Jeg har været til møde på Rigshospitalet i går, og er blevet inviteret til at deltage i et videnskabeligt lodtrækningsforsøg i forbindelse med strålebehandlingen. Det har kørt i ret mange år og hedder “SKAGEN” – som byen… spørg mig ikke hvorfor.

Det går ud på at undersøge, om kvinder med brystkræft i stedet for 25 gange stråler kan opnå lige så god effekt med 15 gange stråler med højere dosis uden at få flere bivirkninger. Så i alt vil man få samme dosis stråler – bare fordelt på henholdsvis 15 eller 25 dage.

Det primære formål med studiet er at undersøge, om risikoen for lymfødem øges med den afkortede strålebehandling, men de forventer ikke, at risikoen for dette stiger. Det er allerede national standardbehandling i Holland og England.

Jeg har valgt at sige ja til at være med. Havde svært ved at se den store forskel i de oplistede fordele og ulemper, og orkede ikke rigtig 25 gange stråler, hvis jeg kunne slippe for det. Og inde i mit hoved tænker jeg også, at færre gange stråler på en eller anden måde må være mere skånsomt, selvom dosis er højere.

Kald mig gerne naiv, men jeg har så stor tillid til det danske hospitalsvæsen, at jeg tænker de ikke udsætter mig for et forsøg, der stiller mig helbredsmæssigt dårligere, end hvis jeg ikke var med.

Så jeg sagde som nævnt “ja” til at deltage, og efter computeren havde trukket lod i forhold til om jeg skulle have 15 eller 25 gange stråler, så blev resultatet af jeg skal have 15 gange stråler med start den 2. december.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Henvisning til lymfødembehandling