Så røg øjenvipperne af for 3. gang

Min risiko for et kræft-tilbagefald…

Jeg har lige udfyldt et spørgeskema fra Rigshospitalet, fordi jeg – da jeg blev syg sidste år – sagde ja til at deltage i et forskningsprojekt, der hedder “Rebecca”.

Jeg udfyldte et spørgeskema da jeg fik diagnosen, og vist nok et mere under kemoforløbet – eller var det efter strålerne, da behandlingsforløbet var slut…? Jeg kan faktisk ikke huske det, og min stadigt kognitivt udfordrede hjerne kan slet ikke finde svaret. Jeg føler, at kræften har forvandlet mit hoved til en stor og klodset computer med et langsommeligt og gammeldags modem, der snurrer og summer og søger, men ingen vegne kommer.

Men i et af de sidste spørgsmål skulle jeg svare på, hvor stor jeg tror sandsynligheden er for, at kræften kommer tilbage igen. På en skala fra 1-100 svarede jeg 30. Altså tror jeg, at der er cirka 30 procents risiko for, at jeg får et tilbagefald på et eller andet tidspunkt i løbet af resten af mit liv. Enten lokalt i brystet (“den gode”) eller andre steder i kroppen (“den frygtelige”). Jeg kan ikke sige, hvor jeg fik det tal fra, men det er lige nu det min mavefornemmelse siger mig.

Men jeg synes det var et interessant og tankevækkende spørgsmål, for det sætter lige præcis kræftpatientens værste frygt på spidsen…tilbagefaldet.

Og det er en af de ting, der fylder rigtig meget i mit eget hoved – nogle dage mere end andre – og som med garanti aldrig vil forsvinde. Frygten! Den usynlige, kroniske senfølge, som nok kun tidligere kræftpatienter kan sætte sig 100% ind i hvordan føles.

7 kommentarer

 • Trine

  Hej igen.
  Tak for svar. Det giver god mening alt det du skriver.
  God sommer. Ønsker dig alt det bedste. Jeg er i øvrigt fan af, at du har lyst til at dele alt det du gør.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak – jeg er glad for, at mit skriveri glæder i den anden ende :0)

   Jeg ønsker også dig en god sommer og masser af held og lykke fremover…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Kære du
  Jeg har også haft brystkræft, og selvom det er 13 år siden, husker jeg sårbarheden og frygten. Og indimellem mærker jeg den igen.
  Men.. Den er blevet mindre fyldig og langt mindre skarp de allerfleste dage. Faktisk har jeg et fantastisk liv, og jeg er taknemmelig som få.
  Men jeg vil egentlig bare sige, at jeg til fulde forstår dig. Og at det er en senfølge, der smerter.
  Kh Ane

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Ane. Tak for din besked. Ja det er en smertefuld senfølge men med den følger også enormt meget taknemmelighed og “leven i nuet” – så det er med blandede følelser. Men jeg tænker også det bliver bedre med tiden som i dit tilfælde. Kh Lone

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Det var da i grunden egentlig et mærkelig spørgsmål at stille (i min verden) – selv at skulle sætte er tal på hvor stor man tror ens risiko for at få tilbagefald 🤔 Jeg ville ikke have anet hvad jeg skulle svare på det 😳 En anden ting; hvorfor ved man at man er uhelbredelig syg hvis man får kræft igen? Kan mindre du nævnte det på en story på et tidspunkt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Trine. Ja det er et meget specielt spørgsmål men undersøgelsen prøver at kortlægge bl a hvordan man har det psykisk i behandlingsforløbet, og jeg tror hvis man går og er meget bange for tilbagefald så påvirker det en psykisk. Så måske derfor vil de gerne vide, hvor meget angsten for tilbagefald fylder i ens hoved/liv på det tidspunkt man svarer på spørgsmålene. Ifht tilbagefald i form af metastaser (Eks brystkræftmetastaser i hjernen, knogler eller måske leveren) så ved jeg ikke hvorfor de kun giver livsforlængende behandling og ikke går efter helbredelse. Formentlig fordi de ikke kan – måske fordi det er ude af kontrol når man først har fået metastaser?? Men man kan godt få et lokalt tilbagefald i det syge bryst eller det andet bryst uden at blive kronisk syg men som jeg forstår det er tilbagefald alle andre steder meget alvorligt. I øvrigt tak fordi du følger og læser med 🌸 mange hilsner Lone

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har et link her fra cancer.dk om det samme men de skriver ikke rigtig hvorfor:

   Muligheder for behandling af brystkræft med fjernmetastaser:
   Brystkræft, der har spredt sig til andre organer, kan som regel ikke helbredes.

   Det betyder, at nogle må leve med kræften som en kronisk sygdom.

   Det er muligt at få behandling med medicin, der virker livsforlængende, giver en bedre livskvalitet og forhindrer alvorlige problemer af sygdommen.

   Selvom medicinen ikke kan gøre én rask, kan den – ud over at mindske symptomerne – få sygdommen til at forsvinde helt eller delvist i en periode.“

   https://www.cancer.dk/brystkraeft-mammacancer/tilbagefald-brystkraeft/fjernmetastaser-brystkraeft/

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så røg øjenvipperne af for 3. gang